Αντιδοτο στο αγχος και την κριση η καθημερινη αθληση

running womanΝαι στην άθληση λένε ολοένα και περισσότεροι Αθηναίοι, οι οποίοι, μολονότι δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τον πρωταθλητισμό ή και τον απλό αθλητισμό, τα τελευταία χρόνια φορούν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κι έτσι απλά βγαίνουν στον δρόμο αναζητώντας διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υγιούς αθλητικής δραστηριότητας αποτελούν τα μέλη του GR.RUNNERS CLUB, μιας κοινωνικής ομάδας που οργανώθηκε από τον Σπήλιο Ζαχαρόπουλο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, πρώην προπονητή εθνικών ομάδων και πρωταθλητή Ευρώπης, στο πλαίσιο του Αθλητικού Συλλόγου Δρομέα Αμαρουσίου.

Κάθε μέρα, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου, οι GR. Runners, υπό την καθοδήγηση του προπονητή, που μεταξύ άλλων διετέλεσε και εθνικός προπονητής υπεύθυνος για την ελληνική εθνική ομάδα στίβου, ακολουθούν ένα άκρως επιστημονικό πρόγραμμα εκγύμνασης και απόλυτα εξατομικευμένο στις ανάγκες του καθενός.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, η προπόνηση περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες επιβαρύνσεις που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη άθληση, όπως αερόβιες προσαρμογές, αναπνευστικές κινητικές ασκήσεις, stretching, pilates, ασκήσεις μυϊκής συνοχής και ενδυνάμωσης, κινησιοθεραπευτικές ασκήσεις αλλά και προπόνηση για αθλητικές επιδόσεις, όπου αυτό είναι επιθυμητό.

Τα μέλη του GR.RUNNERS CLUB έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές αγωνιστικές διοργανώσεις, σε κοινωνικές – πολιτιστικές δραστηριότητες και σε εκδρομές με ψυχαγωγικό, φυσιολατρικό και προπονητικό περιεχόμενο.

Με συμμετοχή που ξεπερνά κάθε προσδοκία, η παρουσία των μελών καθημερινά στο Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά και το Σάββατο στον Εθνικό Κήπο, δίνει μία ξεκάθαρη απάντηση πως η άθληση έχει ανοίξει το παράθυρο αισιοδοξίας που αναζητεί κάποιος αυτές τις δύσκολες ημέρες.

Όπως λέει ο κ. Ζαχαρόπουλος, «η άθληση βελτιώνει μεταξύ άλλων τη διάθεση». Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί, λόγω της έκκρισης ορμονών, αλλά και λόγω της αποβολής του άγχους που κυριαρχεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, καθώς άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν έως και 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, ενώ έως 30% μικρότερες είναι οι πιθανότητες για πρόκληση καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. «Ανάμεσα στα τόσα τρεξίματά μας, ας τρέξουμε λίγο και για την υγεία μας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ζαχαρόπουλος, που ήταν αυτός που εισήγαγε τον θεσμό του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα, προειδοποιεί ότι η υπερβολική γύμναση, όπως το να τρέχει κανείς σε υπερμαραθώνιους, μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικές βλάβες και καρδιακές αρρυθμίες. Υπάρχει ένα «ανώτατο όριο ασφαλείας» για την καρδιολογική υγεία ερασιτεχνών αθλουμένων, το οποίο είναι μία ώρα άθλησης την ημέρα, σημειώνει. «Όταν κάποιος γυμνάζεται περισσότερο από αυτό, όχι μόνον δεν αποκομίζει ιδιαίτερα οφέλη, αλλά αντιθέτως μπορεί να βλάπτει την υγεία του» προσθέτει.

Αυτό, βέβαια, δεν αφορά τους συστηματικά και επιστημονικά αθλούμενους, που στοχεύουν στον πρωταθλητισμό, όπως διευκρινίζει.

Πρωταγωνιστές, ωστόσο, των GR.RUNNERS CLUB είναι τα ίδια τα μέλη του, που ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας βιώνουν μοναδικές εμπειρίες και καλούν και τους υπόλοιπους να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να… πάρουν τους δρόμους.

Περιγράφοντας την περιπέτειά της στους στίβους του Ολυμπιακού Σταδίου, η Σοφία Πασσά σημειώνει ότι στο διάστημα της εμπλοκής της με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό έχει μεταμορφωθεί η ζωή της. Πέραν του γεγονότος ότι σε πολύ σύντομο διάστημα έχασε όλα τα περιττά κιλά, όπως αναφέρει, η καθημερινότητά της είναι πλέον προσαρμοσμένη σε έναν υγιή τρόπο ζωής. «Είναι εντυπωσιακό να προπονείσαι υπό το βλέμμα ενός πρωταθλητή Ευρώπης» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Σταθόπουλος, ένα από τα τελευταία μέλη των GR.RUNNERS CLUB, που μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνει ακόμη μία διάσταση της εμπειρίας του με την άθληση. «Σε κανέναν άλλο χώρο εκγύμνασης δεν νιώθεις όπως νιώθεις εδώ στο προπονητήριο του Ολυμπιακού Σταδίου, με τους μελλοντικούς πρωταθλητές να τρέχουν δίπλα σου και εσύ απλώς να απολαμβάνεις την εμπειρία -και μάλιστα με ελάχιστη συνδρομή» δηλώνει και προσθέτει: «Θέλεις δεν θέλεις, νιώθεις σαν ένας μικρός πρωταθλητής που καθημερινά νικά τον εαυτό του και τους στόχους που ο ίδιος βάζει».

Πρωταθλητής στη θέληση και στην πίστη, αλλά και στις καρδιές των συναθλητών του, ο Ρόμπερτ Καραλής, αν και το 2007 αντιμετώπισε σοβαρότατο πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο, κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να επανέλθει στους στίβους και να τερματίσει το 2011, αλλά και φέτος σε δύο Μαραθώνιους. Το 2008 γνώρισε τον Σπήλιο και τους GR.RUNNERS, γεγονός που του άλλαξε τη ζωή, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εκεί που όλοι μου έλεγαν ότι με το πρόβλημα στο γόνατο δεν έχω καμία ελπίδα και δεν θα μπορώ να τρέχω ούτε καν σε ερασιτεχνικό επίπεδο, κατάφερα, με τη βοήθεια του Σπήλιου, και να ξανατρέξω, αλλά και να τερματίσω όχι σε έναν, αλλά σε δύο Μαραθώνιους» επισημαίνει και προσθέτει ότι «ο αθλητισμός μού άλλαξε τη ζωή. Όταν έχεις τερματίσει δύο μαραθώνιους, τίποτα στη ζωή πλέον δεν μου φαίνεται ακατόρθωτο».

Κώστας Χαλκιαδάκης, Δημοσιογράφος-Αθλούμενος
Πηγή : Α.Π.Ε. Μ.Π.Ε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s